Training presentatie tuchtcollege

Verantwoording afleggen voor een tuchtcollege hakt er in. Dat geldt voor elke zorgverlener, zonder uitzondering. U zult het tot in detail voorbereiden met uw advocaat. Zeker zo belangrijk is uw presentatie tijdens de zitting.

Uw verdediging versterkt de aanval

Vrouwe Justitia

De hele setting van een tuchtzaak is er op gericht dat u in de verdediging gaat. Inhoudelijk gezien is dat ook de bedoeling en zal uw advocaat dit voor u doen. Een verdedigende houding van u als gedaagde zorgverlener versterkt echter de aanval van de leden van het college. En dat is precies wat u niet beoogt. Veel effectiever is het om een`mea culpa` te laten zien en duidelijk te laten blijken dat u het heel erg vindt voor de patiënt (en de familie) wat er is gebeurd, dat u empathie laat zien.

Daarnaast is het heel belangrijk om kenbaar te maken wat u van deze gebeurtenis heeft geleerd en daarbij ook zelfvertrouwen uitstraalt. Door zelfvertrouwen uit te stralen laat u zien dat u verantwoordelijkheid neemt voor hetgeen u deed of naliet en leidde tot ongewenste gevolgen. De wijze waarop u uzelf presenteert is dus belangrijk.

De huidige trend is dat tuchtcolleges steeds meer letten op de mate waarin de gedaagde zorgverlener zelfreflectie laat zien en dit in de zwaarte van de maatregel laten meewegen. Anders gezegd: in het geval uw `misser` of `omissie` medisch technisch gesproken een waarschuwing zou rechtvaardigen, maar u niet of nauwelijks zelfreflectie laat zien, is de kans groot dat dit alsnog leidt tot een berisping.

Praktijkgericht

Deze individuele training helpt u uzelf zo goed mogelijk te presenteren in een setting waarin u zich onzeker voelt. Met uw eigen casus als uitgangspunt, oefent u met de trainer de vragen van het college die zeer waarschijnlijk gesteld zullen worden. Doordat de trainer ook een juridische achtergrond heeft en ze uw zaak vóór de training gedegen bestudeert, kan zij inschatten welke vragen dit zijn.

Voor iedere zorgprofessional die:

– goed voorbereid wil zijn op een zitting bij een tuchtcollege
– inzicht wil in de werking van aanval – verdediging en daarop wil kunnen anticiperen
– zelf regie wil ervaren tijdens een tuchtzaak

Wat leert u:

– met zelfvertrouwen uzelf presenteren bij een tuchtzaak
– de nadruk leggen op `mea culpa`, zonder onderdanig gedrag te laten zien (werkt averechts)
– de valkuil van de verdediging herkennen en deze bewust vermijden

Tarief individuele training:

€ 400,- ter locatie Training in Praktijk, Baarn. Incompany € 550,- (igv reistijd vv > 1 uur + € 100,-)
Inclusief intake, voorbereiding, zelftest, trainingsmateriaal, exclusief btw en reiskosten € 0,29/km

Klantervaring

I.P.J.J. Marsman, bedrijfsarts, A-REA (Zeist)

“Mede dankzij de oefeningen en reflectie van zeer goed op de reële praktijk gerichte rollenspelen stond ik met veel zelfvertrouwen voor de RTC. Zelfs het feit dat ik toch een maatregel (waarschuwing) heb opgelegd gekregen, brengt dat nu mijn vertrouwen in mijn eigen professionaliteit niet aan het wankelen. Ik beschouw het dankzij de gewonnen kracht door de oefeningen juist als een zeer leerzame gebeurtenis.
Ik beveel elke collega die een tuchtklachtprocedure moet doorgaan van harte aan om zsm een traject met een van de consulenten van Training in Praktijk aan te gaan. Scheelt meteen een paar slapeloze nachten na de incassering van een tuchtklacht.”

Meer weten?