Training omgaan met weerstand

Door effectief om te gaan met weerstand leert u een gesprek constructief te laten verlopen en krijgt u meer grip op de uitkomst.

Weerstand in gesprekken

gestreste arts

Als zorgverlener voert u regelmatig gesprekken die u als ‘lastig’ kunt ervaren, omdat uw gesprekspartner weerstand laat blijken. Het kunnen allerlei situaties zijn, denk aan: verschillende opvattingen over wel/niet behandelen van een familielid; verzoek aan de familie tot uitvoer van het donorcodicil van de overleden patiënt; verschil van inzicht met een collega, etc.
Een ander kan het niet eens zijn met uw voorstel, wens of argument. Dit uit zich bijvoorbeeld in eindeloos argumenteren, keer op keer bezwaren aandragen of geïrriteerd raken. Dit kan anders, door zelf ook ander gedrag te laten zien.

Belangrijk is dat u beseft dat ‘weerstand’ úw beleving is van het gedrag van de ander. De ander ervaart zijn gedrag niet als ‘weerstand’, integendeel. Weerstand is een manier van de ander om te laten merken dat hij betrokken is en opkomt voor eigen belangen of de belangen van een familielid. Het is de kunst om er achter te komen wat dat belang is én dat u er samen uitkomt.

Praktijkgericht

In de training werken we met het interactiemodel ‘de Roos van Leary’. Hiermee verwerft u inzicht in uw eigen gedrag en leert u vaardigheden die u nodig heeft om de interactie met uw gesprekspartner te begrijpen en effectief te beïnvloeden. We oefenen met gesprekstechnieken om conflicten op te lossen aan de hand van cases uit uw eigen praktijk. De training is niet alleen gericht op de weerstand van de ander maar ook op de weerstand en bijkomende spanning bij uzelf.

Voor iedere zorgprofessional

– die effectief wil leren omgaan met weerstand
– die de onderliggende emoties zoals zorg of angst van een gesprekspartner beter wil leren begrijpen
– die belemmerende denkpatronen wil doorbreken

Wat leert u:

– inzicht verwerven in uw eigen gedrag
– empathisch communiceren, waaronder begrip tonen
– emoties opvangen zoals boosheid of frustratie
– een gesprek constructief laten verlopen; u zult meer grip krijgen op de uitkomst

Tarief:

– Individuele training: € 400,- ter locatie Training in Praktijk, Baarn. Incompany € 550,- (igv reistijd > 2 uur vv + € 100,-)
– Groepstraining: € 1.000,-* per dagdeel (trainer + trainingsacteur)
* Inclusief voorbereiding, zelftest, trainingsmateriaal, ex btw en reiskosten à € 0,29 / km.

Meer weten?